London School

Jolly Phonics

Home  »  Jolly Phonics

Ако сте пътували това лято до морето, може да сте видели серия билбордове с надпис:
Ако жънеш различно, защо ториш еднакво?

Jolly PhonicsОказа се призив за ПРЕЦИЗНО земеделие.

Това ме върна към образоването на децата и защо се надяваме на различни резултати при положение, че прилагаме същите подходи и методологии.

Традиционното образование е в миналото, а държавните институции, които отговарят за него, ще признаят този факт след години. Увеличава се времето, което децата прекарват в училище и въпреки това последните матури показват, че над половината от учениците са функционално неграмотни. Отговорите на следните въпроси са важни:
Какво е нужно, за да променим тази ситуация?

Как да научим децата да четат с радост и лекота, без натиск?

Как да създадем у тях интерес към книгите и ученето и да го развиваме?

Да помогнем на деца с проблеми във възприемането и развитието да се научат да разпознават буквите с лекота и да се забавляват докато ги свързват в думи? Знаете ли какво е Jolly Phonics?

Ние търсим ефективни и прецизни методи за образование и сменяме подхода към най-стресиращата част от изучаването на нов език – ограмотяването.

Jolly Phonics

 

Jolly Phonics е британска (UK) забавна образователна система, изградена с фокус върху детето.
Ние я използваме, за да ограмотим нашите деца – да им помогнем да овладеят уменията за четене и писане. Подходът е мулти-сензорен и включва всички сетива на децата, за да превърне ученето в преживяване. Създаването на преживяване като основа на учебния процес го облагородява: децата са абсолютно ангажирани и ученето е ефективно, а бързите резултати са мотивиращи за децата и учителите, и радостни за родителите. Забавният игрови подход предразполага децата да учат естествено без прекалена ангажираност към учебния процес.

Много родители на първокласници са склонни да не ги запишат на курс по английски език в някоя от многобройните школи, защото считат, че това е стрес за децата – смяна на обстановка, нови преподаватели, нови изисквания, правила и навици, които трябва да се усвоят в първата година в училище.

Първо – възрастта е от значение.

Идеалното време за среща с нов език е до 7 години. Това е неврологично обусловено и затова е важно децата да се потопят в средата на новия език преди това. След това става значително по-трудно децата да възприемат чужд език като нормално средство за комуникация.

После – подходът при Jolly Phonics има съществено значение.

В практиката ни на преподаватели сме използвали различни системи и методики, които с годините са доказано ефективни и дават резултати при децата. Но продължихме да търсим цялостна система – тествана, работеща, ефективна и ПРЕЦИЗНА. Във Великобритания от 4 -5 годишна възраст децата започват да се учат да четат и пишат използвайки Jolly Phonics системата. В различни части на света /включително и развиващи се страни/ тя е успешно внедрена в образователния процес.

Джоли ФониксЗатова ние избрахме Jolly Phonics – британска (UK) система, която по забавен начин запознава децата със звуковете в английския език /четене и изписване/ и неусетно, като в игра, ги свързва в думи (четене). Процесът е забавен както за децата, така и за техните учители.

Системата е създадена с цел ограмотяване и е изцяло съобразена с възрастта на децата и техните начини на възприемане и учене. Тя улавя всички детски сетива и ги ангажира за целите на учебния процес като представя всеки звук чрез :

* Ярко и мащабно изображение /зрително възприятие/;

* Римуван стих или песен – кратка рима, която стимулира децата да проговорят /слухово/;

* Движение – всеки звук се асоциира с определен двигателен стимул /двигателно/;

* Увлекателна история, която стимулира асоциативното мислене на децата, насърчава разбирането и неусетно добавя нови думи към основните.

В резултат на това Jolly Phonics е един увлекателен метод, който дава реални резултати и помага на децата да се научат да четат и пишат на английски!

Jolly Phonics в LONDON School of English е най-добрият вариант за Вашето дете да научи английски език!