London School

Какви са трудностите при изучаване на английски език за възрастните – част 2

Home  »  News   »   Какви са трудностите при изучаване на английски език за възрастните – част 2
октомври 9, 2022
Няма коментари

Продължаваме с темата от предишната ни статия. Друго, което може да представлява трудност за възрастните, започнали изучаването на английския език.

Липса на систематичност в изучаването на английския език

Несистематичността или нередовността е един от най-честите проблеми при изучаването на английски език за възрастни. С годините става все по-трудно да се дисциплинирате и да изучавате английски редовно. Изборът на подходящо време за обучение ще помогне за решаването на този проблем. Дистанционното обучение по Skype може да бъде добро решение. Оптималното време за часовете може да Ви помогне да не напуснете изучаването на езика наполовина.

Ученето на английски език в група или с преподавател е по-ефективно за езиковата практика

Английският за начинаещи възрастни може да бъде труден не поради самия език, а поради неудобството. Страхът от грешки не е причина да откажете квалифицирана помощ. Дори ако учите с частен учител или в езиков курс, можете да повтаряте материала сами. Така ще се чувствате по-спокойни и уверени по време на заниманията по английски език.

Недостатъчна мотивация

Учениците и студентите са мотивирани преди всичко от необходимостта да положат успешно изпит в университет и това помага да се подготвят както трябва. Изглежда, че възрастните, които знаят защо трябва да учат английски и къде могат да приложат знанията си, не трябва да имат проблеми с мотивацията. На практика обаче реалността често е друга.

Преподаватели по английски на възрастни, говорят за така наречения „ефект на платото„. С него се сблъскват тези, които вече са учили езика известно време и са постигнали определени резултати. И тук се случва така, че на определен етап човек „забива“ и дълго време не може да премине на ново ниво, като в този период губи мотивация за учене.

За да се справите с този проблем, е необходимо да бъдат избрани правилните методи на обучение. На първия урок е важно да се определи първоначалното ниво на знанията на ученика и да се разбере в какви аспекти на езика той „ забива“. Това може да бъде граматика, разговорна реч, слушане на езика и др. Именно на тези аспекти трябва да се обърне повече внимание. Индивидуалният подход към определянето на целите на обучението и изборът на материал също ще помогне да се разберат проблемните зони на ученика и така той по-бързо ще се справи с тях.

Your Turn To Talk