London School

Какви са трудностите при изучаване на английски език за възрастните

Home  »  News   »   Какви са трудностите при изучаване на английски език за възрастните
септември 10, 2022
Няма коментари

Изучаването на английският език отдавна е престанало да бъде занимание изключително за ученици или студенти. Днес много възрастни започват да учат английски от нулата или след дълго прекъсване.

Мотивацията на всеки човек може да бъде различна: целта на някой е свободно да общува с чужденци, докато пътува, друг може да мечтае да изгради кариера в международна компания. Някой планира да се премести в друга държава и му е нужно да се подготви за езиков изпит.

Във всеки случай можем да кажем, че изучаването на английски език за възрастни има своите собствени характеристики и особености.

Какви са трудностите при изучаването на английският език за възрастни?

Как да ги преодолеем? Как да организираме учебния процес? Отговорите на тези въпроси можете да намерите в тази статия.

Въпреки, че възрастните са по-способни да си поставят цели и имат повече финансови възможности за учене, по-малко са тези, които извървяват този път докрай. Има редица причини, поради които изучаването на чужди езици е по-трудно за възрастни, отколкото за деца. Нека ги разгледаме по-подробно, но веднага ще направим уточнение, че тези трудности могат да бъдат преодолени.

  • Съмнение в себе си.

Това е доста често срещан проблем, с който се сблъскват възрастните, когато започват да учат английски език. Общоприето е, че децата и юношите притежават невропластичност, която им позволява да овладяват чужд език за по-кратко време. Смята се, че с възрастта невропластичността намалява, а с това и способността от изучаване на езици намалява.

За да се преодолее тази трудност, е необходимо да се вземат предвид когнитивните характеристики на възрастен в процеса на обучение. Мозъкът на възрастния възприема по-добре системната информация, отколкото, когато фактите са разнородните. Следователно материалът трябва да бъде представен в широк езиков контекст и да бъде базиран на вече наличните знания.

В процеса на обучение е важно да се използват различни канали на възприятие.

Учените са доказали, че човек помни само 10% от информацията слухово. Ако добавите изображение към обяснението, тази цифра нараства до 65%. Използвайте в учебния процес не само текстове, но и изображения, аудио и видео записи и др. Колкото по-разнообразни са материалите, толкова по-добър резултат ще постигнете.

Your Turn To Talk